“Quina joguina escollir?” El dispositiu PAPI escriu al respecte

Jugar és una necessitat que ens empeny des de petits a descobrir, conèixer i experimentar. La joguina té com a principal funció la d’estimular el joc, proporcionant moments divertits i facilitant l’exercici de les diverses habilitats i capacitats de l’infant.

Una joguina ha de permetre gaudir, descobrir, inventar, raonar, tocar… Ha de ser atractiva per a l’infant que la utilitzarà.

Degudament seleccionada i utilitzada, la joguina és un element de primer ordre en l’educació i es converteix en una gran aliada en la tasca educativa: permet que l’infant es desenvolupi en totes les àrees de la seva vida, a nivell motriu, cognitiu, social i emocional. El joc fa que els infants siguin més conscients de les seves emocions i la seva actitud en diferents moments.

També els ajuda a ser flexibles, a saber escoltar, a respectar els ritmes de cadascú, a compartir, a observar… Cal limitar el nombre de jocs i de joguines per evitar conductes capricioses i ensenyar l’infant a gaudir amb el que té.

Per jugar no calen moltes joguines, l’excés és inversament proporcional a les ganes de jugar.

Qualsevol objecte pot esdevenir una joguina en les mans d’un infant. Cal estimular la seva imaginació possibilitant que ells mateixos creïn les seves joguines: caixes que es converteixen en cotxets o llitets per a les nines, agulles d’estendre convertides en personatges, rotllos de cartró o envasos de iogurt que es converteixen en bitlles… No hem de pensar que les úniques o millors joguines que necessita un infant són aquelles que li podem comprar, també els podem crear i confeccionar.

Tampoc hem de creure que a cada sexe li corresponen uns tipus de joguines
concretes; sovint som els adults qui convertim una joguina en sexista.

A continuació, un llistat orientatiu de joguines recomanades i pàgines web amb continguts educatius, tenint en compte el moment evolutiu característic de cada edat: Recull joguines.

Preparats, llestos, a jugar!

PAPI-Projecte Alerta Primera Infància

El PAPI-Projecte Alerta Primera Infància reuneix a professionals de diferents àmbits d'intervenció en la primera infància del districte de l’Eixample de Barcelona. Anna Gasull Monmany, psicòloga i psicoanalista de l’Equip CIPAIS, hi participa en representació de l’entitat des de l’any 2012.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

He llegit i accepto la política de privacitat per aquest lloc web.

Tornar a l'inici
Secured By miniOrange