Estic estressat!
Què ens passa davant algun canvi de circumstàncies que ens fa sentir desbordats? Un canvi vital, naixement d’un fill, un ascens laboral, pèrdua d’alguna persona important, separació de parella…
L’estrès no ve determinat només per la situació. Les persones tenen un paper actiu en com maneguen una situació adversa. Hi ha persones que, davant un canvi que els suposa un sobreesforç, se sentiran temporalment neguitoses però ho perceben com un repte, senten que tenen l’oportunitat de posar en marxa nous recursos personals. Són persones d’estil més flexible que toleren millor l’ambigüitat i que creuen en els desafiaments com a moments de creixement personal.
Una situació no és igual d’estressant per a tothom. Davant un conflicte interpersonal o un excés de feina, lluny de veure-hi reptes, algunes persones ho viuen com una situació amenaçant que no poden afrontar, negant el problema, ajornant-lo… La dificultat d’adaptació pot manifestar-se amb malestars del tipus ansietat, depressió, dolor de diferents tipus, ira, impaciència, frustració, insomni, fins a fatiga i indecisió, etc.
Si la resposta d’estrès es repeteix molt sovint o es repeteix inútilment (ja que no s’està resolent el problema) les conseqüències poden ser negatives per a la salut. Les vivències estressants estan presents a l’inici a molts trastorns psicològics i són un factor de risc d’alternacions orgàniques, ja que baixa la competència immunològica de l’organisme.
Saber detectar que l’estrès està present massa sovint i tenir l’habilitat de demanar consell o ajuda pot marcar una diferència; sovint a la consulta veiem com el fet d’haver vingut a psicoteràpia evita la cronificació i afavoreix que la persona pugui trobar alternatives, petits canvis en la manera de fer que van teixint un estil més saludable de manegar-se davant l’adversitat.
Margarita Garcia. Equip Clínic CIPAIS
Psicòloga col. 13641. Psicoanalista.