“Maldad, culpa y responsabilidad. Ensayos psicoanalíticos y sociales” de Josep Moya

Nota de premsa.

Maldad, culpa y responsabilidad. Ensayos psicoanalíticos y sociales, és un llibre que analitza les transformacions que el capitalisme contemporani produeix en la subjectivitat de les persones fins a desembocar en la figura de l’anomenat “subjecte neoliberal”; aquest es caracteritza per ser un empresari de sí mateix, fet per triomfar i guanyar, un individu que situa la seva veritat en el veredicte de l’èxit, i aquesta veritat queda identificada amb el rendiment; ara bé, el culte al rendiment condueix, a una gran majoria de les persones, a experimentar insuficiència i a patir diverses modalitats de problemes mentals com l’angoixa o la depressió. La clínica mental ens confirma, dia a dia, que els pacients amb símptomes depressius es presenten, majoritàriament, amb una queixa nuclear: el dolor que els provoca la diferencia entre els ideals – d’èxit personal – i la realitat, viscuda com fracàs i humiliació.

maldad, culpa y responsabilidad, josep moya

Però, el llibre aborda també el problema de la maldat, fenomen intrínsecament humà ja que l’home és l’únic primat que mata i tortura membres de la seva espècie i, a més, experimenta satisfacció al fer-ho. Fenòmens tan horribles com l’Holocaust, o les tragèdies de Bòsnia o Rwanda, per citar-ne algunes, ens mostren que la crueltat humana sembla no tenir límits i, pitjor encara,  els seus actors no són necessàriament éssers desequilibrats o psicòpates sinó amorosos pares de família o veïns amistosos o benèvols.

Maldat, culpa i responsabilitat conté altres reflexions centrades en aspectes de la clínica psiquiàtrica. En aquest marc, l’autor, Josep Moya Ollé, psiquiatre, psicoanalista i coordinador de l’Observatori de Salut Mental de Catalunya, analitza la lògica dels móns possibles i revisa alguns dels casos més paradigmàtics de la criminologia, com el cas Althusser o el de les germanes Papin. El llibre acaba amb un homenatge a la figura d’Antoni Gaudí sobre creativitat i insània.

Finalment, el llibre conté un pròleg de la senyora Rithée Cevasco, psicoanalista  i sociòloga, ex-membre del CNRS de França, en el que contextualitza les diferents parts del llibre tot establint el seu fil conductor: maldat,  culpa i  responsabilitat.

Aquest llibre es presentarà el dia 10 d’octubre a la Biblioteca Nacional de Catalunya (Sala de la Caritat), Carrer de l’Hospital, 56, 08001. Barcelona,  a les 7 de la tarda. Intervindran les següents persones:

– Eduardo Martín de Pozuelo, periodista, Cap d’Investigació del diari  La Vanguardia i autor dels llibres Los secretos del franquismo i El franquismo, cómplice del Holocausto.

– Rithée Cevasco, psicoanalista i sociòloga, ex membre del Centre National de la Recherche Scientifique, autora del llibre La discordancia de los sexos i coautora del llibre Politica de lo real. És  editora del llibre.

– Jorge Chapuis, psicoanalista i coeditor del llibre.

– Josep Moya, psiquiatre del Servei de Salut Mental del Parc Taulí, membre de l’Equip CIPAIS i psicoanalista del Foro Psicoanalític Barcelona. Autor del llibre.

Tornar a l'inici
Secured By miniOrange