20è Aniversari de CIPAIS

El divendres dia 13 de desembre de 2013 vam celebrar la Jornada “Malestar, cos i paraules” a la Casa Golferichs de Barcelona amb motiu del nostre XXè Aniversari.

Vam pensar que era una bona oportunitat per compartir experiències amb els diferents equips i barris de la ciutat que han anat conformant el nostre treball en Xarxa: L’Esquerra de l’Eixample, Sant Antoni, el CAP Manso i Serveis Socials com a primers col·laboradors.

jornada

La Dra. Lubelza, Psiquiatra i Psicoanalista de l’Equip, va presentar la taula. De la mà d’unes petites vinyetes clíniques va obrir la reflexió sobre el malestar en el cos i els efectes de la intervenció per la paraula.

L’Eduard Tapies, Psicòleg Clínic i Coordinador de CIPAIS, va repassar el recorregut creixent de l’equip agraint a les persones i institucions que ha col·laborat.

A la taula van participar dues metgesses d’Atenció Primària del Cap Manso.
Atenció primària coneix bé el fet que un malestar psíquic sovint s’expressa amb símptomes corporals, però una vegada descartada una causa orgànica… Com intervenir? Quin tractament recomanar? Quin nexe hi ha entre la clínica física i la dinàmica psíquica? Pot la psicoteràpia actuar sobre el cos? Poden curar les paraules?

La Dra. Carrazzoni ens explicava que els homes fan demandes sobre processos aguts o bé crònics; mentre que les dones es queixen més aviat de dolor inespecífic.
Els homes fan escassa expressió emocional, si de cas els empeny la dona. La dona en canvi sí que expressa obertament el seu patiment psíquic.
En mig hi hauria els homes joves, que s’expressen més, però als que mata la pressa!

La Dra. Ramon ens va parlar de ja fa uns anys, quan el que rebia a la consulta era el malestar derivat d’arribar com a immigrants a aquest país. Ara en canvi, el que escolta és els efectes de la crisi econòmica i la vivència de fracàs que això causa en els homes. I Per enllaçar amb la següent intervenció, la Dra ens avança un altre canvi social, el del model de relació virtual dels joves d’avui en dia.

Des de Serveis Socials, la Psicòloga Àngels Campos comentava com miren d’acompanyar aquelles famílies que pateixen no poder ensortir-se’n sols i haver de demanar ajuda social; o altres que, en l’altre extrem fan una demanda massiva cap a l’Administració. Ella ens engrescava a fer xarxa per abordar les situacions de manera interdisciplinària!
Els Educadors de carrer Cristina Díaz i Jose Berbel van portar la veu més jove, fent-nos adonar del malestar que pot representar patir determinats usos de les noves tecnologies.

Gràcies a tots per fer possible que la tasca de l’equip CIPAIS arribi cada cop a més gent!

Margarita Garcia. Equip Clínic CIPAIS
Psicòloga col. 13641. Psicoanalista.

Tornar a l'inici
Secured By miniOrange