Cipais al Consell de Dones
Cipais és membre del Consell de Dones de l’Ajuntament de Barcelona en el grup de treball de les violències masclistes.
Al juny hi va haver l’última reunió d’aquest curs que ha estat molt profitós. Hi hem assistit entitats que fem atenció clínica a dones, associacions, col·legis professionals i representants de partits polítics entre d’altres. Un dels objectius del Consell és el seguiment del desplegament de la Mesura de Govern: “Millora del sistema per l’abordatge integral de les violències masclistes a Barcelona”.
L’eix de treball triat per aquest curs van ser les violències sexuals. Es van presentar els resultats de l’estudi realitzat per Creació Positiva i Antigona, que van aportar un marc conceptual en vista que la legislació vigent té mancances.
Sobre aquest tema ja s’estan prenent més mesures de sensibilització i prevenció per part d’algunes associacions i de l’Ajuntament: facilitar uns punts d’informació en festes i agrupacions nombroses en espais públics. La celebració era un terreny perquè els assetjaments i agressions sexuals tinguessin més llicència. El fet de visibilitzar aquest problema i que tothom, principalment noies i nois, puguin acudir per demanar informació o ajut significa un avenç important.
Un altre dels temes van ser les demandes ocultes. Cipais, al no ser un actiu exclusivament especialitzat en violència masclista, aporta la detecció sobre la violència emmascarada sota altres tipus de demandes.
Ens arriben dones que consulten per malestars diversos i un neguit, que passades les entrevistes de valoració, al que no troben explicació. Algunes són dones amb forts sentiments de culpa i amb una percepció de si mateixes distorsionada. Conviuen o tenen una relació amb homes que amb diferents maniobres de violència psicològica, havien aconseguit confondre-les i dominar-les. A mesura que es va aclarint el que està passant a la relació les pacients van obrint els ulls, millora la simptomatologia i es pot iniciar el procés de recuperació.
Hi va haver presentacions, preguntes i propostes sobre altres qüestions. Entre les quals en vull destacar dues: es va presentar el projecte d’Estratègia de prevenció del sexisme que s’aplicarà a Escoles i Instituts. També va ser molt clarificador i complet l’estudi que revisava el funcionament del Circuit BCN CONTRA LES Violències Masclistes del qual en formem part. Entre altres aportacions es va suggerir reconèixer i capitalitzar l’expertesa de les entitats professionalitzades. Un altre tema que requereix més àmplia cobertura és el de l’atenció als fills i filles de dones afectades per violència masclista.
Roser Moix. Equip Clínic CIPAIS
Psicòloga col·legiada 1879. Psicoanalista
Supervisora d’equips que treballen amb violència masclista
Consultora en Violència de parella