Construir una maternitat. La filiació (Part 2)
Hi ha idees prefixades respecte a la maternitat, convergint dos mites: que totes les dones poden ser mares i que la maternitat és intrínseca a la feminitat.
Escoltant les dones ens trobem que la maternitat és producte d’una història i construcció d’un desig.
Podem parlar de tants estils de ser una dona com dones hi ha.
Una per una, cada dona se situa enfront de la maternitat per l’acceptació o el rebuig, com a mare del deure o del desig, per l’amor o per l’odi, des d’una posició femenina o masculina. Tractant de ser tan sols mare, volen ser-ho tot per al fill o preservant la seva particularitat de dona, les possibilitats són moltes.
La maternitat entesa com una versió de la feminitat no exclou el ser dona.
Així mare i dona deixen obert un espai enigmàtic de la sexualitat femenina. En aquesta línia penso el llibre “El oficio de ser madre. La construcción de la maternidad” de Gemma Cánovas Sau, al qual vaig fer referència a l’anterior publicació del blog: Per tenir… Un lloc al món. La filiació.
Va dirigit a les dones que es fan preguntes en relació a la seva maternitat, real o possible, o vers la relació amb la seva pròpia mare; també als homes que vulguin saber quelcom més al voltant de les mares o dels seus fills i als professionals implicats en aquestes tasques.
Fent referència a situacions de la realitat, aborda temes com el desig de ser mare, la importància d’un lloc intern per construir una maternitat, el paper del pare.
Similituds i diferències entre funció/posició paterna i materna. La nova identitat dona-mare. El lloc dels fills. La maternitat i el món laboral i les noves estructures de família… Entre d’altres.
L’autora amb un estil directe i fluid ens anima a reflexionar al voltant, com diu el seu títol, de la construcció de la maternitat.
Isabel Barcia. Equip Clínic CIPAIS
Psicóloga Col. 351. Psicoanalista