El pa de cada dia. Com afrontem el malestar quotidià

Ara que em reincorporo després d’uns mesos d’interrupció laboral, volia compartir una reflexió:

En la meva pràctica professional escolto sovint moltes persones queixar-se de coses molt diverses, però una destaca sobre les altres; la dificultat en les relacions humanes (la relació amb el superior, amb el company de feina, amb els fills, amb els pares, amb els amics, amb la parella…) I he observat com es posa en joc l’estil d’afrontament de cadascú davant les desavinences.

Davant allò que falla, hi ha qui pensa “no puc fer res”, “és el que hi ha”; d’una banda inhibeix la ràbia i la frustració, i d’altra banda apareix ansietat, o a vegades tristesa. Hi ha també el que fa al contrari, es deixa portar per la irritabilitat i ha de pagar les conseqüències dels conflictes. O aquell que es queixa i es queixa als altres, però no gosarà emprendre un nou camí. El que s’exigeix molt apostant per complaure els altres, i quan no és prou reconegut, es lamenta i acaba pagant el seu sobre esforç amb fatiga i decepció… Aquell que no se n’adona en absolut que està patint, veu que tot va normal i de sobte el cos posa en evidència que alguna cosa va malament: apareix un problema digestiu, de tensió arterial, dermatològic, etc. Quantes posicions incòmodes que un manté, malgrat les molèsties!

I, per què?
D’una banda, no és fàcil acceptar que hi ha alguna cosa entre persones que no acaba mai d’encaixar, ni a la feina, ni en la parella, ni a la família, etc. I que fem el que fem, sempre hi haurà una part que falla. Hi ha cert malestar quotidià, inherent al fet de viure.

D’altra banda, hi ha la singularitat de cada persona que ve a psicoteràpia. Al llarg de les entrevistes podrà anar veient quin és el seu “per què” particular, per què ensopega tantes vegades amb la mateixa pedra, “la seva pedra”, i entendre com ha anat teixint històricament el seu estil d’afrontament. Aquest pas ja pot produir millora simptomàtica; I si persisteix una mica més en aquest treball personal, pot ser que arribi a treure algunes conclusions que l’ajudin a posicionar-se millor davant la vida. És un repte i honor acompanyar cada persona fins a on pugui, en aquest recorregut de saber més sobre un mateix i millorar.

Margarita Garcia. Equip Clínic CIPAIS
Psicòloga col. 13641. Psicoanalista.

Tornar a l'inici
Secured By miniOrange