Parlant de medicació

El passat 27 de febrer, al Col.legi de Metges de Barcelona, vaig tenir el plaer d’escoltar a la Dra. Joanna Moncrieff.00106532567465____1__1000x1000

Aquesta professora de Psiquiatria del University College of London i fundadora de Critical Psychiatry Network ens presentava el seu llibre Hablando claro1.

La doctora, ben documentada i amb el suport de la investigació clínica i bibliogràfica, desmunta un bon número d’afirmacions sobre els psicofàrmacs i ens ofereix una nova manera d’utilitzar la medicació psiquiàtrica.

Recomano la lectura d’aquest llibre clar, amè i interessant,  no només pels professionals que receptem psicofàrmacs, sinó també per familiars i pacients que els consumeixen.

Comentaré tres idees que em va semblar rellevants:

– Molts estudis que comparen l’eficàcia d’alguns fàrmacs amb placebo sense resultats significativament superiors pel fàrmac, no arriben mai a la llum.

– Alguns efectes dels fàrmacs utilitzats de forma continuada durant molts anys no estan prou  estudiats i, per tant, no es prenen mesures limitadores de la durada dels tractaments.

– Hi ha un increment alarmant de la prescripció de fàrmacs neurolèptics (utilitzats en el tractament de la psicosi) en infants i adolescents sense malaltia psicòtica.

A banda d’aquestes observacions, Moncrieff assenyala, avalada per la seva reconeguda activitat clínica, la importància de l’atenció personalitzada a cada pacient. Insisteix en la funció curativa de la psicoteràpia i del suport psicosocial en els pacients més greus i per als seus  familiars.

El Dr. Joan Ramon Laporte, cap de servei de farmacologia del Hosp. Vall d’Hebron, present a la taula, reforçava les tesi de la Doctora, tot i afegint que el nostre país és el primer consumidor del món en hipnosedants, el segon en antidepressius, després d’EEUU i, el tercer en antipsicòtics.

Caldria preguntar-nos si som un dels països amb pitjor salut mental del món, o si el que ens falta és seguir lluitant per que les alternatives terapèutiques no farmacològiques, fonamentals en les malalties del ànima, no siguin progressivament retallades del nostre abast.

Al nostre Equip, escoltar i llegir aquests arguments ens reforça, encara més, en la defensa que mantenim, des de ja fa 20 anys, de la psicoteràpia i les alternatives psicosocials com a tractament complementari i, sovint, d’elecció per poder avançar en l’art de viure amb energia i desig de continuar.

Dra. Rosana Lubelza. Equip Clínic CIPAIS
Psiquiatra. Psicoanalista.

______________________________________________________________________
1MONCRIEFF J. Hablando claro. Ed. Herder. Barcelona 2013

Tornar a l'inici
Secured By miniOrange