Resum col·loqui: “Estem desbordats, què fem amb els nostres fills i filles?”
El passat divendres 6 d’octubre vam celebrar el col·loqui “Estem desbordats, què fem amb els nostres fills i filles?” a l’auditori del Centre Cultural Teresa Pàmies en motiu de la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample.
Des de l’any 1993 col·laborem amb l’Associació de Veïns i Veïnes (AVVEE), tradicionalment organitzant cinefòrums per celebrar la festa major del barri com activitat de sensibilització social de Cipais, enguany hem apostat per fer un canvi de format.
Carmen Collado, psicòloga de l’Equip Cipais, va presentar l’acte posant sobre la taula algunes qüestions que com són: Acompanyar i criar els fills i filles és avui una missió impossible? Com orientar-nos enfront de la diversitat de teories i mètodes? Podem fer de les dificultats, noves oportunitats?
Posteriorment vam visualitzar la ponència de Carles Capdevila “Gestionando hijos”:
Fa uns mesos vam contactar amb ell per a convidar-lo al col·loqui, ja que ens semblava molt interessant la seva forma de viure la paternitat, però ens va comentar que ell no podria assistir donant-nos el vist-i-plau per reproduir la seva ponència. Així doncs aquest passi també va esdevenir un homenatge.
El vídeo va servir per posar sobre la taula algunes qüestions i obrir el col·loqui dinamitzat per Anna Gasull i Catherine Galaman, psicòlogues de l’Equip Cipais, comptant amb la participació d’Anna Manso, escriptora i guionista, autora del llibre La pitjor mare del món.
Anna Manso va oferir una visió de la maternitat trencant amb la visió de perfecció que normalment es cerca o es té la pressió de complir, normalitzant així l’existència de la imperfecció a la parentalitat.
També es va parlar de la dificultat per combinar les vides personals-familiars-professionals i com els pares i mares viuen aquesta experiència com una aventura. A més a més, es va remarcar la necessitat de marcar límits als menors i l’absència d’un mètode que funcioni per tothom o un manual que asseguri la bona criança.
Així doncs, totes aquestes reflexions van donar pas a les intervencions del públic, en un clima distès i proper, sobre l’acompanyament de les famílies en risc de vulnerabilitat i com les situacions socials poden afectar en el desenvolupament dels menors, la criança en una època d’abundància i els valors que es transmeten, la visió com a avis i àvies i aquelles afirmacions que es produeixen com per exemple “Jo quan sigui mare això no ho faré” o “Jo seré millor que la meva mare”.
L’acte es va concloure amb el recull de reflexions a mans d’Ester Fornells, pedagoga de l’Equip Clínic Cipais, entorn la qüestió “educar avui és missió impossible?”.
Iris Roch
Comunicació Equip Clínic Cipais
Volem agrair a l’AVVEE per comptar amb nosaltres un cop més pel programa d’activitats de la FM, al Centre Cívic Urgell per les instal·lacions, atenció i serveis, a l’Anna Manso per la seva predisposició, generositat i participació, a Ernest Llompart i Marina Llompart per la realització audiovisual, als membres de l’Equip Clínic Cipais que han organitzat l’acte: Ma del Carmen Collado, Catherina Galaman, Anna Gasull i Ester Fornells, així com a totes les persones assistents.