Peixos d’aigua dolça
Com molts sabreu, això és una referència a un documental emès fa poc per TV3 i que abordava el tema de l’autisme.
Em va semblar molt encertat per referir-nos també a totes aquelles persones que des de l’equip i des de tants serveis de psicoteràpia, ajudem diàriament a viure en aigua salada.
No em refereixo ara en concret als autismes. Vull pensar en tantes persones, amb una gran diversitat de funcionaments psíquics, que pel seu trastorn o pels seus trets de personalitat tenen una contínua dificultat o conflicte a l’hora de desenvolupar-se en aquest món vertiginosament canviant i que exigeix una flexibilitat i alhora una solidesa personal molt alta.
Moltes vegades se’ns interroga sobre la psicoteràpia: la durada, si els donarem “eines”…. A mi m’agrada respondre que no es pot saber d’entrada, que això s’estableix cas per cas.
Hi ha gent amb moltes eines personals que passa per una petita crisi demanera que oferint un petit cop de mà, de seguida s’adapta de nou.
Però hi ha altres casos en els quals el malestar és degut a la diferència d’organització i de recursos entre la persona i les exigències de l’entorn.
En el cas d’una diferència física, les barreres són obvies per tothom, podem pensar: “aquí no hi ha rampa, què passa amb els que tenen dificultat per caminar?”; “en aquest tram important el semàfor no té guia auditiva, com travessaran els que tinguin dificultat de visió”.
Però quan el que és quotidià; el món acadèmic, el món laboral a les empreses, les convencions socials que regeixen les relacions, etc. estan organitzats pensat en les característiques de la majoria, què passa llavors amb els peixos d’aigua dolça?
¿Com els ajudem?
Des d’una escolta atenta i respectuosa amb cada cas particular es pot anar veient com està organitzada la persona, quina mena de crossa s’ha construït fins ara i quan i per què li ha deixat de funcionar; per tal d’ajudar-lo a reforçar la seva solució adaptativa particular. O i aquí la part més artesana de la nostra feina acompanyar-los en inventar-ne alguna que pugui fer cert suport en el camí.
Margarita Garcia Gil. Equip Clínic Cipais.
Psicòloga col. 13641. Psicòloga General Sanitària.
Psicoterapeuta acreditada EFPA y COPC.
Aquesta publicació és la transcripció de la intervenció de Margarita Garcia durant el 25è aniversari de l'Equip Clínic CIPAIS (2018).