Seguim amb el programa de Marxa Nòrdica en situacions de dolor crònic i fibromiàlgia amb la col·laboració de l’Hospital Sant Rafael

L’Equip Clínic CIPAIS celebra el 5è aniversari del programa de Marxa Nòrdica per a persones amb dolor crònic i fibromiàlgia, que es realitza amb la col·laboració del Servei de Rehabilitació de l’Hospital Sant Rafael, dins el marc del programa SPAD

Aquest projecte ha ofert durant 2024 un espai terapèutic i comunitari per ajudar a les persones a millorar la seva qualitat de vida.

Grups realitzats al llarg de 2024

Enguany, s’han dut a terme tres grups amb la següent participació:

  • Grup 7: 10 participants (7 dones i 2 homes) – del 10 de gener al 28 de febrer
  • Grup 8: 9 participants (8 dones i 1 home) – del 15 de maig al 10 de juliol
  • Grup 9: 11 participants (11 dones) – del 4 d’octubre al 22 de novembre

Quins temes han estat més recurrents?

Incomprensió i Soledat

El sentiment d’incomprensió per part de familiars, amics i sovint professionals sanitaris sobre què és la fibromiàlgia i els dolors que experimenten. Es perceben poc escoltades i sovint jutjades.
També expressen la seva preocupació pel poc interès de la ciència a estudiar la fibromiàlgia, i es pregunten si això pot estar relacionat amb el fet de ser una malaltia que afecta majoritàriament dones.

“A la feina no em prenen seriosament, hi ha molta incomprensió. Em miren i com externament no veuen cap afectació em diuen: jo et veig molt bé”

“Nos sentimos solas, como si estuviéramos locas. Aunque los demás quieran ignorarlo, nosotras sentimos el dolor; es un dolor real, aunque las pruebas digan que no hay ninguna patología orgánica.”

Límits i culpa

La dificultat de posar límits és un tema recurrent.

“”Cuesta decir que no por si la otra persona se enfada o se molesta, además temo que si digo que no y pasa algo, cargaré con la culpa. Por ejemplo, si mi hermana me dice -ven- y yo le digo que no, si es para cuidarla porque está enferma y luego se encuentra peor o pasa algo, me sentiría culpable”

Aquest conflicte afecta especialment les relacions amb familiars i amistats properes, dificultant la cura personal.

Símptomes associats a la fibromiàlgia

Els participants han compartit preocupacions sobre els símptomes cognitius, com les pèrdues de memòria, que sovint es vinculen automàticament a la fibromiàlgia sense explorar altres possibles causes, com l’estrès o l’ansietat. També han reflexionat sobre la sensació d’incapacitat.

També exposen les dificultats per aturar-se i processar les emocions derivades de les seves experiències de vida, cosa que ha generat desconnexió emocional i somatització en el cos.

Desencadenants de la fibromiàlgia

El grup ha explorat les possibles causes i esdeveniments que han pogut contribuir al desenvolupament de la fibromiàlgia, com:

  • Pèrdues personals, professionals i/o accidents.
  • Situacions traumàtiques, sovint iniciades a la infància 
  • Maltractaments físics i psicològics..
  • Problemes laborals i familiars.
  • Situacions traumàtiques (addiccions dels fills,…)

El programa de Marxa Nòrdica ofereix un espai terapèutic per connectar amb el cos, compartir experiències i aprendre a transitar el dolor. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

He llegit i accepto la política de privacitat per aquest lloc web.

Tornar a l'inici
Secured By miniOrange