Experiència de la trobada “Connecta amb la Família!”
El passat dissabte 5 d’octubre vam fer la trobada “Connecta amb la família!” del programa Cafè i Social Media amb motiu de la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample 2019. Vam conduir la trobada la Laura Almagro, pedagoga, Laura Peiró, psicòloga i jo mateixa, Iris Roch, tècnica i responsable del programa.
L’objectiu de #familiaconnectada era compartir un espai amb famílies (adults i menors entre 12 i 15 anys), per parlar i reflexionar sobre algunes situacions quotidianes que poden ser susceptibles de conflicte entorn l’ús de pantalles, així com apropar postures; parlem que hi ha una etapa de desconnexió entre els adults i els menors del nucli familiar, pel que la nostra intenció era afavorir la “re-connexió”.
Hi van assistir 36 assistents, dels quals 22 eren adults i 14 menors entre 8 i 14 anys. Valorem molt positivament l’interès i assistència de totes les persones que formen part del nucli familiar, en el qual el 67% dels assistents menors estaven en la franja del 12-15 anys i el 33% eren menors de 12 anys.
Vam iniciar amb la contextualització històrica d’Internet per donar peu a reflexionar sobre la necessitat creada entorn l’ús d’eines cibernètiques, la ràpida adaptació social entorn aquest paradigma i prendre consciència de la velocitat amb la qual existeixen canvis que afecten el nostre dia a dia.
Posteriorment vam preguntar quines oportunitats i amenaces podíem anomenar de l’ús de les pantalles. Algunes de les coses que van sorgir van ser: el temps que passem davant les pantalles, la facilitat de comunicar-nos amb els que no tenim a prop, la intimitat (veient la pèrdua o la preservació), el risc que suposa quan no es té un coneixement/supervisió, el respecte i els límits a les xarxes socials, els interessos socials i econòmics que hi ha darrere de les plataformes digitals, el joc en equip i l’aprenentatge d’idiomes, la immediatesa, la llibertat d’opinió i expressió, etc. Ens va recordar a la xerrada de l’AMPA Sant Andreu on molts d’aquests aspectes també van sortir.
De seguida es van posar sobre la taula algunes preocupacions per part dels adults com són: de quina manera podem acompanyar als menors en aquests temes quan sembla que ells van per davant? Quins riscos i com s’aplica la protecció davant de possible contingut inadequat? Com acompanyar quan els adults fem un ús excessiu de les pantalles? Control parental, filtres i PEGI?
Lligat al punt anterior i relacionat amb totes les formacions que realitzem a Cafè i Social Media va sorgir el tema estrella: edats. A quina edat s’ha de donar el mòbil? A quines edats les xarxes? Reprenent l’article que vaig publicar al Criatures de l’Ara, “Mama, papa, vull un Iphone!”, formularia altres preguntes: estem preparats per acompanyar els nostres fills i filles en l’ús adequat de les noves tecnologies? La segona qüestió seria, quin és el grau de maduresa del menor per atendre el que implica “tenir un mòbil”?
Fins aquí la veu adulta comentava preocupacions, però tocava sentir la veu dels menors. Així doncs, ens vam dividir en tres grups i vam treballar les reflexions i punts de vista que sorgien observant les il·lustracions que havia realitzat Laura Peiró. Vam trobar punts molt interessants, on la visió de l’adult i el menor tenia diferències. La percepció de la situació canvia completament d’una generació a l’altra, igual que passa amb els nostres pares o avis.
Per finalitzar, vam posar en comú el que va sortir a les dinàmiques de grup i vam preguntar l’opinió dels assistents.
Com que els adults vam parlar més del compte, vam acabar donant la xapa (literalment!) a tots els assistents.
Estem molt contentes d’haver pogut dur a terme “Connecta amb la família” i amb les valoracions rebudes, adults i menors l’han valorada amb un alt grau de satisfacció i utilitat.
Moltes gràcies a les persones que heu facilitat la realització d’aquesta activitat; al Districte per cedir-nos l’espai de l’auditori de La Model (l’emplaçament ha estat molt ben valorat), a l’AVVEE i a totes les participants. Esperem retrobar-nos aviat!
Iris Roch
Responsable del programa Cafè i Social Media
Aquesta activitat es realitza amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l'Associació de Veïns i Veïnes de l'Esquerra de l'Eixample.