Problemes al paradís; la parella en conflicte
Eva volia saber i Adam volia evitar el conflicte amb Eva, per tant es deixà convèncer per fer l’únic que estava prohibit: menjar de la poma. Així comença el mite dels nostres orígens. Pel desig de coneixement d’Eva i la seva rebel·lia els nostres “pares” són expulsats del paradís. Comencen la seva vida terrenal, plens d’incertesa, amb dificultats i malentesos però també amb una nova llibertat.
La vida de parella al segle XXI està en procés de canvi. Els rols tradicionals han caducat. Com ho gestionem? Ens desconcerta o hi estem d’acord?
La Literatura de ficció té la virtut de no donar respostes mastegades i ens ajuda a connectar amb allò de nosaltres que no aconseguíem expressar. Sobre parelles, i conflictes he llegit uns llibres que, a més d’entretenir-me, han posat paraules i arguments a temes, que m’interroguen i, que formen part de la meva tasca clínica:
– Els diaris d’Adam i Eva de Mark Twain és un llibre hilarant que parla, amb tendresa i enginy, de les diferències entre home i dona. D’allò que ens atreu i d’allò que ens fa enigma sobre l’altre sexe. Adam ha viscut sol al paradís durant un cert temps i s’ha organitzat a la seva manera. De sobte apareix Eva que trastoca el seu món. Li agrada molt parlar i té la mania de posar noms a totes les coses, riu i plora amb facilitat. Pretén tenir una comunicació amb Adam i el segueix per tot arreu davant del desconcert d’ell que la considera una estranya criatura.
– Siempre tuyo de Daniel Glattauer comença com una història romàntica i segueix com un thriller psicològic on la manipulació psicològica, la mentida i la possessió, barrejats amb grans dosis de seducció fan parar gairebé boja a la protagonista. És un llibre que enganxa, quan es comença es fa difícil deixar-lo, La descripció de la relació és molt bona i està ben amanida amb bones dosis d’humor.
– A La dona que ensopegava amb les portes el seu autor, amb gran sensibilitat i molt d’humor aborda temes tan feixucs com són l’alcoholisme femení i els maltractaments en la relació de parella. Explicat, des de la visió de la protagonista que va fent un repàs a la seva vida se’ns fa entenedor i proper. La violència en el seu ambient no només és força usual sino que té cert prestigi i succeeix amb la “complicitat” dels metges, veïns, botiguers, de la societat irlandesa dels 90.
Roser Moix. Equip Clínic CIPAIS
Psicòloga. Psicoanalista. Mediadora Familiar en conflictes de parella.
__________________________________________________________
- Els diaris d’Adam i Eva de Mark Twain. Angle editorial 2006.
- Siempre tuyo de Daniel Glattauer. Ed. Alfaguara 2012.
- La dona que ensopegava amb les portes de Roddy Doyle. Edicions 62, 1997.