Problemes al paradís; la parella en conflicte

Eva volia saber i Adam volia evitar el conflicte amb Eva, per tant es deixà convèncer per fer l’únic que estava prohibit: menjar de la poma. Així comença el mite dels nostres orígens. Pel desig de coneixement d’Eva i la seva rebel·lia els nostres “pares” són expulsats del paradís. Comencen la seva vida terrenal, plens d’incertesa, amb dificultats i malentesos però també amb una nova llibertat.

La vida de parella al segle XXI està en procés de canvi. Els rols tradicionals han caducat. Com ho gestionem? Ens desconcerta o hi estem d’acord?

CC-Lambroso
CC-Lambroso

La Literatura de ficció té la virtut de no donar respostes mastegades i ens ajuda a  connectar amb allò de nosaltres que no aconseguíem expressar. Sobre parelles, i conflictes he llegit uns llibres que, a més d’entretenir-me, han posat paraules i arguments a temes, que m’interroguen i, que formen part de la meva tasca clínica:

– Els diaris d’Adam i Eva de Mark Twain és un llibre hilarant que parla, amb tendresa i enginy, de les diferències entre home i dona. D’allò que ens atreu i d’allò que ens fa enigma sobre l’altre sexe. Adam ha viscut sol al paradís durant un cert temps i s’ha organitzat a la seva manera. De sobte apareix Eva que trastoca el seu món. Li agrada molt parlar i té la mania de posar noms a totes les coses, riu i plora amb facilitat. Pretén tenir una comunicació amb Adam i el segueix per tot arreu davant del desconcert d’ell que la considera una estranya criatura.

– Siempre tuyo de Daniel Glattauer comença com una història romàntica i segueix com un thriller psicològic on la manipulació psicològica, la mentida i la possessió, barrejats amb grans dosis de seducció fan parar gairebé boja a la protagonista. És un llibre que enganxa, quan es comença es fa difícil deixar-lo, La descripció de la relació és molt bona i està ben amanida amb bones dosis d’humor.

– A La dona que ensopegava amb les portes el seu autor, amb gran sensibilitat i molt d’humor aborda temes tan feixucs com són l’alcoholisme femení i els maltractaments en la relació de parella. Explicat, des de la visió de la protagonista que va fent un repàs a la seva vida se’ns fa entenedor i proper. La violència en el seu ambient no només és força usual sino que té cert prestigi i succeeix amb la “complicitat” dels metges, veïns, botiguers, de la societat irlandesa dels 90.

Roser Moix. Equip Clínic CIPAIS
Psicòloga. Psicoanalista. Mediadora Familiar en conflictes de parella.

__________________________________________________________

  1. Els diaris d’Adam i Eva de Mark Twain. Angle editorial 2006.
  2. Siempre tuyo de Daniel Glattauer. Ed. Alfaguara 2012.
  3. La dona que ensopegava amb les portes de Roddy Doyle. Edicions 62, 1997.
Tornar a l'inici
Secured By miniOrange