Marxa nòrdica i l’atenció psicoterapèutica en la fibromiàlgia
El passat divendres 12 d’abril vam participar per segon any en la 6a edició del Curs de Patologia de l’Aparell Locomotor: Anamnesi, Exploració Bàsica i Maneig, organitzat per l’Àrea de l’Aparell Locomotor de l’Hospital Sant Rafael. Aquest curs s’adreça a professionals de salut: de rehabilitació física, professionals de fisioteràpia, infermeria, i medicina familiar i comunitària.
La nostra participació ha estat dins l’apartat de la intervenció en la Fibromiàlgia, en el marc del Programa Suport Psicosocial a l’Autonomia en les situacions de Discapacitat i dependència. SPAD.
Vàrem transmetre les característiques del Programa de Marxa Nòrdica i Fibromiàlgia i posteriorment vam participar en la Taula Rodona amb la Dra. Laura López, Cap de servei de Reumatologia i la Dra. Daniela González, Àrea de Rehabilitació de l’Aparell Locomotor.
Aquest any el lema del curs era: Mirar+ escoltar+ parlar+ tocar= diagnòstic i pronòstic.
Des del nostre vessant psicoterapèutic, vam voler parlar del fet d’escoltar i el parlar , transmetent la importància d’establir una relació de confiança i escolta amb les/els pacients amb Fibromiàlgia, on es generi un entorn segur i no se sentin jutjats/des.
Des d’aquest lloc més proper es poden obrir algunes qüestions relacionades amb l’edat d’inici del dolor, els factors desencadenants, els condicionants familiars i socials que donaran elements per detectar la Fibromiàlgia.
Alhora vam posar l’èmfasi en la detecció preventiva en els inicis de la Fibromiàlgia per tal de prevenir l’agreujament de símptomes, l’aparició d’altres patologies i retardar-ne la cronificació.
Habitualment passa molt de temps des dels primers indicis de dolor, fins que es fa el diagnòstic de Fibromiàlgia. Com més temps passa, més difícil resulta poder diferenciar les patologies, més afectació psicològica pel propi cansament i desesperació davant del dolor i més sensació de soledat i aïllament davant la malaltia.
Durant el debat es va destacar la importància d’aquests programes específics, on la intervenció es fa des de diferents disciplines com són la Medicina, la Psicologia i la Fisioteràpia.
Tanmateix, es va assenyalar que la implicació dels pacients en la millora de la seva salut afavoreix la millora en la seva qualitat de vida.
I la importància del format grupal, tant pel que fa a la formació en Marxa Nòrdica com en el grup de dinamització del dolor, afavoridor de vincles socials i comunitaris.
Núria Torelló
Psicòloga General Sanitària
Col·legiada núm. 12009
Equip Clínic CIPAIS
Aquesta activitat es realitza amb la col·laboració de la Fundació Bancària "La Caixa".