La mostra “Juguem amb les limitacions! Cabaret poètic descabellat” fa brillar el Centre Cívic Urgell

Per què parlem sempre de superar les limitacions?
Apostem per la promoció de l’autonomia personal.

El passat dimarts 8 de juliol es va celebrar “Juguem amb les limitacions! Cabaret poètic descabellat” una mostra del taller de desdramatització dins el marc del Programa de Suport Psico Social a l’Autonomia en les Situacions de Discapacitat* (SPAD), que s’ha realitzat al Centre Cívic Urgell tots els dimarts a la tarda des del mes de gener 2014, de la mà de les actrius Teresa Urroz i Isabel Díaz de Descabelladas,  una companyia de dones afectades pel càncer. Hi han participat 10 persones amb un denominador comú: haver patit una malaltia que ha provocat un canvi a les seves vides.

Fotografia ©Martí Ballada
Fotografia ©Martí Ballada

L’acte, presentat per la periodista Elisenda Roca, va emocionar i va fer aixecar el públic replet d’aplaudiments.

Durant la benvinguda, Eduard Tapias, coordinador de l’Equip Clínic CIPAIS va fer referència al naixement del programa SPAD, que té com a objectiu el no amagar les limitacions sinó mostrar-les i juga-hi.”

També va fer al·lusió a la Llei 39/2006, de 14 de desembre, Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència, coneguda extensament com la llei de la dependència, que deixa a l’oblit la part de la promoció de l’autonomia personal, per exemplificar com socialment sovint tendim a quedar-nos amb el dèficit.

Des de CIPAIS s’ha apostat per la innovació, fusionant dos mons que, a priori, semblen no tenir res en comú: la psicoteràpia i el teatre.

La Dra. Rosana Lubelza, psiquiatra i coordinadora del taller de desdramatització, va reflexionar al voltant del leitmotiv que acompanya el programa SPAD “qui té un desig, té un camí…”, veure els desitjos com un motor i les arts escèniques com un canal d’expressió de sentiments i pensaments.

Teresa Urroz i Isabel Díaz van introduir la mostra explicant que aquesta ha estat fruit del treball al llarg d’aquests mesos i que la majoria del material que es va poder veure ha estat proposat i creat per les participants del taller.

Les actrius vestien uns conjunts vistosos, cedits pel Teatre Nacional de Catalunya. La mostra va barrejar la poesia, la dansa i fragments teatrals obrint els sentits i arrancant somriures a l’auditori. A més, va comptar amb l’aparició estel·lar de l’actor Joan Bentallé, que va sorprendre a les participants mentre baixaven de l’escenari a saludar.

Juguem amb les limitacions
Fotografia ©Martí Ballada
Juguem amb les limitacions
Fotografia ©Martí Ballada

Mai Molins, psicòloga d’orientació professional a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD) va concloure l’acte explicant la seva experiència després de 20 anys treballant amb persones amb discapacitat perquè tinguin un lloc a la nostra societat, també va fer referència al grup de psicodrama que s’ha dut a terme dins el mateix programa al IMD a càrrec del Dr. Héctor Grimberg, psiquiatra de l’Equip CIPAIS.

Iris Roch
Comunicació Equip Clínic CIPAIS


*El Programa de Suport Psico Social a l’Autonomia en les Situacions de Discapacitat compta amb la col·laboració d’Obra Social La Caixa i de l’Ajuntament de Barcelona.

Juguem amb les limitacions
Fotografia ©Martí Ballada

Especial agraïment:

A tots/es els/les participants del Programa SPAD.

A:
Martí Ballada – Disseny gràfic i fotografies
Anna Briansó,- Coreografies
Imma Colomer – Treball poemes
Jesús Gómez – Vídeo
Ernest Llompart – Suport tècnic
Inma Manresa – Projeccions
Assumpció Ortet – Arranjaments vestuari
Elisenda Roca – Presentació i dinamització de l’acte
Àngels Salinas – Maquillatge
Nico Torres i Edu Lage – Filmacions
Margarita Ponce, Itziar Castro, Esther Nadal i Joan Bentallé.


Al Teatre Nacional de Catalunya i al Centre Cívic Urgell per la seva col·laboració i predisposició.


Al públic assistent i a totes les persones, entitats i col·laboradors que han fet possible el programa SPAD, el taller de desdramatització i la seva mostra final.

3 Responses

Comments are closed.

Tornar a l'inici
Secured By miniOrange