Experiència al grup de cuidadores professionals

Durant el primer semestre del 2018, l’equip d’atenció primària de l’EAP Roger de Flor, ha dut a terme un grup de suport per una part de la població que atén – majoritàriament immigrada, femenina i amb una important càrrega personal, laboral i familiar darrere: les cuidadores formals de persones amb dependència residents al domicili.

El grup ha estat format per 17 dones i professionals provinents de diferents disciplines; Cipais hem participat en 5 sessions, juntament amb la treballadora social del CAP Olalla Montón.

Hi ha tot un entramat de circumstàncies vitals que sol comportar molta càrrega psicològica i manca de valoració personal. Entre aquestes, algunes que han estat manifestades per les pròpies participants, són: manca de xarxa de suport, càrregues econòmiques familiars, dol migratori, altres pèrdues difícils d’elaborar, o històries personals amb baix grau de reconeixement.

De l’experiència grupal realitzada, emfatitzem els següents efectes:

  • Fer llaç social amb persones que estan en circumstàncies similars, permet sortir de determinades situacions d’aïllament.
  • La importància de visibilitzar a un col·lectiu professional que fa una tasca assistencial important, sovint a l’ombra, vetllant pel benestar de les persones grans.
  • La capacitat creativa d’aquest grup posa de manifest l’adaptabilitat per fer front a les adversitats.
  • S’ha incidit en el vincle “possible” amb les persones ateses i llurs famílies, i sobre l’impacte emocional del contacte freqüent amb la mort.
  • S’ha incidit especialment en aspectes de l’autocura (com escoltar els propis desitjos, fer ús del temps lliure), i el reconeixement de les vàlues personals i vitals. En aquest petit viatge, han pogut connectar de forma distesa amb aspectes escindits, oblidats, d’elles mateixes, per situar-se en l’actualitat amb menys càrrega i més presència.

Desitgem que aquesta iniciativa tingui noves edicions!

Laura Peiró. Equip Clínic CIPAIS
Psicòloga col. 11822


*Aquest grup es realitza dins el programa SPAD, amb la col·laboració d’Obra Social “La Caixa”.

Tornar a l'inici
Secured By miniOrange