Finalitza el Grup de dinamització adreçat a pacients amb dolor crònic localitzat

fibromialgia1El passat dimarts 17 de maig va finalitzar el Grup de dinamització adreçat a pacients amb dolor crònic localitzat que ha realitzat Eduard Tàpias, psicòleg clínic de l’Equip Clínic CIPAIS i Glòria Martinez, terapeuta corporal, en col·laboració amb les professionals del CAP Roger de Flor: Dra. Victòria Mazo, metgessa de família, Dra. Ma José Jiménez, metgessa de família, Olalla Montón, treballadora social i Nerea Mogeda, infermera i també ha comptat amb l’assessorament del Dr. Daniel Roig, reumatòleg al Centre d’Atenció Especialitzada Cornellà i Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi

En els últims anys ha pres relleu, en el nostre servei en particular i en l’àmbit sanitari en general, la recepció de pacients amb quadres de dolor osteomuscular sense justificació orgànica ja sigui en les fases inicials associats amb ansietat o depressió o bé amb anys d’evolució quan ja s’han enquistat sota el diagnòstic de Fibromiàlgia.

Si han presentat una situació d’invalidesa i/o dependència els hem atès en processos terapèutics individuals o grupals en el Programa Spad adreçat a persones amb trastorn mental o discapacitat física.

Enguany hem valorat incorporar una línia assistencial especialitzada adreçada als pacients amb dolor crònic no diagnosticats de fibromiàlgia, detectats en l’Atenció Primària amb l’objectiu que tingui valor de prevenció secundària.

Es tracta dels trastorns enquadrats en la denominació reuma psicogen: fibromiàlgia especialment, però també mals d’esquena com la lumbàlgia.

Amb aquesta iniciativa recuperem l’interès i la trajectòria de diferents professionals de l’Equip i de professionals propers que ens hem trobat en la cruïlla entre psicoanàlisi, medicina i tècniques de mediació corporal que configuren el terreny de la psicosomàtica.

La primera experiència ha obtingut molt bons resultats i les usuàries han manifestat la seva millora. Actualment s’està elaborant un informe de resultats per analitzar el projecte de forma quantitativa i qualitativa.

A més a més, també es presentarà al Congrés Nacional de Medicina de Família que organitza el SEMFYC que es celebrarà del 8 al 11 de juny a A Corunya. 

Iris Roch
Comunicació Equip Clínic CIPAIS

Aquesta activitat forma part del Programa SPAD: Suport Psico social per a l’Autonomia per a persones en situació de Dependència que rep el suport de l’Obra Social La Caixa.

Tornar a l'inici
Secured By miniOrange