La Marxa Nòrdica i l’Atenció Psicoterapèutica en la Fibromiàlgia
El passat divendres 17 de febrer l’Àrea de l’Aparell Locomotor de l’Hospital Sant Rafael va organitzar la 5a edició del curs d’Exploració Bàsica i Maneig de l’Aparell Locomotor per a l’Atenció Primària.
Enguany hem participat en aquest curs en l’apartat de la intervenció en la Fibromiàlgia, en el marc del Programa de Suport Psicosocial a les Persones en situació de Discapacitat i dependència (SPAD).
Vam assenyalar la importància del treball conjunt entre la Medicina, la Fisioteràpia i la Psicologia en el tractament de la fibromiàlgia, així com la rellevància de la prevenció a la xarxa d’atenció primària i el diagnòstic previ.
Amb relació a l’atenció psicoterapèutica, vam destacar la funció del grup i els efectes terapèutics d’aquest, en sentir-se escoltades i acompanyades i en la reducció de l’aïllament.
Vam ponderar el valor del treball psicoterapèutic en la fibromiàlgia, en el doble vessant. D’una banda, posar paraules al dolor i anar lligant la seva història amb les crisis de dolor, amb els factors desencadenants i l’origen del dolor i de l’altra les conseqüències del diagnòstic i els efectes en el sentiment d’impotència, sentiment d’inutilitat i d’incomprensió, entre d’altres.
Finalment, en el curs es va accentuar l’interès d’afavorir que la persona atesa s’impliqui en tenir cura de la seva salut. Alhora, es van destacar els efectes de la pandèmia en la disminució de l’activitat física i els efectes en la població, així com el benefici de l’exercici físic en totes aquelles patologies relacionades amb el dolor.
Núria Torelló Bofill
Psicòloga General Sanitària col. 12009
Equip Clínic Cipais
*Aquesta activitat es realitza dins el programa SPAD, amb la col·laboració de la Fundació “La Caixa”.