Parlem de Fibromiàlgia: documental “GAGA, FIVE FOOT TWO”

Algunes personalitats famoses han fet públic el seu diagnòstic de Fibromiàlgia i han contribuït a donar a conèixer la malaltia, a disminuir l’estigma que recau sobre la mateixa i aconseguir certes millores.

És el cas de la cantant Lady Gaga, en el  documental: “Gaga, Five Foot two”, filmat l’any 2017. En aquest, es mostra una Lady Gaga davant dels escenaris brillant i esplèndida, alhora una Lady Gaga darrere dels escenaris on mostra les seves batalles físiques i emocionals. Alhora que la seva força i recursos per tractar el dolor.

És un documental molt interessant perquè condensa molts dels símptomes, dels factors desencadenants del dolor i d’altres trets que trobem en les persones amb el diagnòstic de Fibromiàlgia.  

Descriu els brots de dolor i explica que, quan està amb els seus fans i en els seus concerts són moments en què pot aguantar, però no significa que no pateixi dolor. O, que l’adrenalina dels fans i de la seva música la fa aguantar, però això no vol dir que no pateixi dolor. Parla de dolor generalitzat, de contractures… Va patir una caiguda en una gira que es va trencar el maluc,  el que li provoca un fort dolor. Anem veient el patiment físic i mental.

Lady Gaga, en alguna entrevista a revistes i diaris, relaciona el començament del dolor amb una situació d’abusos sexuals que va viure durant la seva joventut. És freqüent en la Fibromiàlgia que hi hagi factors que els /les pacients puguin ubicar clarament com a factors desencadenants d’inici del dolor.

En la nostra pràctica clínica, hem recollit alguns factors desencadenants a partir dels quals situen el començament del dolor: diagnòstic de malalties greus; pèrdues i dols de familiars, emigració del país d’origen i pèrdua de cultura i de contacte de família i amistats; situacions traumàtiques com poden ser els abusos i maltractes;  problemes laborals (accidents laborals, assetjament…) i situacions de moltes càrregues familiars molt sovint d’inici a la infància.

Ho veiem també en el documental, la importància per ella i la seva família de la pèrdua de la tieta paterna que va morir amb 19 anys i a qui dedica una cançó  “Joanne” de l’àlbum nou que està gravant durant el documental i que titula de la mateixa manera. A la visita que fan ella i el seu pare  a  l’àvia paterna per presentar-li la cançó , s’entreveu, tot i els anys que fa de la mort, el dolor familiar per la interrupció d’una vida jove .   

Les ruptures sentimentals és una altra de les pèrdues de les quals ens parla en el documental. Explica que darrere de cada èxit professional que ha tingut, s’amaga una dolorosa ruptura sentimental i la seva recuperació.

Un altre factor que apareix en la Fibromiàlgia és l’aïllament social, en general costa molt temps fins que arriben a un diagnòstic, mentrestant passant un periple de dolor,  malestars i desconcert i amb el temps se suma la poca credibilitat de familiars i professionals de la seva simptomatologia.  És freqüent que  la depressió i l’ansietat acompanyin en algun moment la malaltia, sigui com a simptomatologia prèvia o amb posterioritat al diagnòstic. Lady Gaga ho expressa d’aquesta manera: “me paso el día rodeada de gente, pero cuando llego a casa estoy sola”.

Quant al tractament Lady Gaga, es pot permetre tenir un equip de professionals al seu costat que li fan massatges i tractaments per mitigar el dolor. És una doctora a qui consulta per tractar-li el dolor qui li diu que ha desconnectat el dolor i els sentiments, perquè el seu cos funcioni. El Documental no profunditza més en el tema dels dolors de l’ànima, que apunta la doctora que la tracta. 

Dins el programa SPAD que desenvolupem fa uns anys amb la col·laboració de l’Obra Social La Caixa, trobem l’eix de Fibromiàlgia i Marxa Nòrdica, que duem a terme amb l’Hospital Sant Rafael, considerem el tractament de la Fibromiàlgia des d’una perspectiva interdisciplinària.

Des de la Psicoanàlisi amb el tractament psicoterapèutic individual i/o grupal, per tal de situar els factors emocionals que intervenen com a factors desencadenants del dolor, conèixer les situacions que generen més dolor i trobar altres sortides que no passin tan directament al cos, adquirint major responsabilitat sobre la seva salut.

Des de la  Fisioteràpia en el vessant de l’exercici físic i la seva importància per la millora del dolor corporal. En el nostre cas a través de la Marxa Nòrdica, des del Servei de  Rehabilitació de l’Hospital Sant Rafael i en la modalitat grupal. Com hem pogut comprovar , també per la millora en  la socialització i disminució del sentiment de soledat, en percebre que no són els únics amb  aquest tipus de problema.

Des de la Medicina pel diagnòstic, tractament mèdic del dolor i seguiment de la simptomatologia. Tal vegada per descartar i diferenciar aquells símptomes vinculats a la Fibromiàlgia dels que no ho són i evitar que es converteixi en un calaix de sastre.

Núria Torelló
Psicòloga General Sanitària
Equip Clínic CIPAIS

*L'activitat de Marxa Nòrdica i Fibromiàlgia es realitza dins el programa SPAD, amb la col·laboració de la Fundació “La Caixa”.
Tornar a l'inici
Secured By miniOrange