Finalització grup dinamització psicosocial adreçat a persones amb diagnòstic de fibromiàlgia
Amb data de 8 de juny hem finalitzat el grup de Dinamització psicosocial, activitat dirigida a persones amb Fibromiàlgia, Fatiga Crònica i Covid Persistent, dins el Programa SPAD, que duem a terme l’Equip de Rehabilitació de l’Hospital Sant Rafael i l’Equip Clínic Cipais.
En aquesta edició han participat deu dones d’edats compreses entre 40 i 70 anys, totes elles prèviament, van participar en les sessions de Marxa Nòrdica dutes a terme per la Fisioterapeuta Inma Sanchez, a l’Hospital Sant Rafael.
Han estat 10 sessions d’una hora i mitja de duració, en les que en dues d’aquestes també ha participat la Dra. Daniela González, Metgessa Rehabilitadora de l’Hospital Sant Rafael.
Li diem grup de dinamització, perquè apostem per mobilitzar el dolor a través de posar paraules allò que ens passa i ens és dolorós.
Incloure el dolor en la vessant psicològica, enllaçant-lo i explicant-lo a través de la història de cadascuna. Com ens va dir una persona que va superar la Fibromiàlgia: “el cuerpo grita lo que el alma calla”.
Al llarg de les sessions s’han tractat temes vinculats a l’impacte del diagnòstic de Fibromiàlgia en les participants i en les seves famílies; al sentiment d’inutilitat i d’impotència que les envaeix; al sentiment de desempar per part dels professionals de la salut; i a les pèrdues produïdes al llarg de la vida i l’impacta a les vides de cadascuna d’elles.
S’han valorat els aspectes de poder parlar del que les preocupa sense sentir-se jutjades; escoltar a les companyes com responen a temes similars, reflexionar sobre els propis punts de vista i ampliar-los, aprendre dels recursos proposats per les companyes i per les coordinadores i a trobar connexions del dolor físic amb el dolor psíquic.
Alguns testimonis que ho mostren:
He guanyat en expressar les coses que em passen.
No pienso volver a hacerme daño, aprendí a quererme y valorarme más.
Compartir experiències et reconforta i et remou.
Ara puc posar paraules a les coses que m’havien quedat dins.
Valorem la participació de la Dra. Daniela González, a fi de recollir i escoltar les aportacions de les participants i transmetre-ho als professionals de salut. Ben segur aquest treball, aportarà alguns canvis i algunes millores en la intervenció en la Fibromiàlgia.
Núria Torelló Bofill
Psicòloga General Sanitària col. 12009
Equip Clínic Cipais
*Aquesta activitat es realitza dins el programa SPAD, amb la col·laboració de la Fundació “La Caixa” i el programa "Dolor crònic i somatitzacions associades a vulnerabilitat i crisis vitals. Abordatge preventiu i multidisciplinar", amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona.
Una gran Tasca pels professionals i per les pacients.Ben segur que X les pacients /participants del grup lis haurà obert noves formes X viure i conviure amb els seus Dolors
Felicitats totes!!!!!
Moltes gràcies, Mercè 🙂
Que important que es creïn espais on poder compartir el “dolor” i l’alleugeri-lo, amb l’ajuda d’especialistes que ho recullin i sustentin.
Gràcies pel comentari, Roser 🙂