Emocions, festes i família

El passat 11 de gener, vam iniciar l’Escola de Salut d’Hivern a l’Esquerra de l’Eixample.

Amb motiu de sortir de les festes nadalenques, vam encetar la temporada amb l’activitat “Emocions, Festes i Família”, liderada per psicòlegs/es del barri: Elena Monserrat (RBEC del CAP Manso- Universitat), Sergio López (RBEC del CAP Borrell) , Marta de Castro (RBEC CAP Manso-Via Roma) i Laura Peiró (Equip Clínic CIPAIS).

L’activitat va consistir en un espai grupal de paraula on poder manifestar les vivències particulars d’aquestes celebracions on, com bé sabem, poden ser molt diferents segons la situació personal de cadascú.

Les clàssiques tradicions de Nadal i els models familiars han estat subjectes a canvis de certa envergadura que poden influir en com són aquestes viscudes: l’excessiva capitalització de les festes, la disminució de les trobades familiars o la reducció del valor de l’espiritualitat -que no necessàriament associat a creences religioses.

Aquestes festes ens poden evocar emocions ambivalents:

Si bé les festes ens poden aportar la il·lusió de compartir, del menjar i del beure a taula, de les cançons, els versos i els rituals,…  també podem patir per les pèrdues recents o més antigues d’éssers estimats, sentir la tristesa i la nostàlgia d’èpoques passades, o fins i tot angoixa… tot sabent que tots i totes en algun moment de la nostra vida ho haurem de transitar, però que és important no fer-ho sol.

Constatem que l’aïllament no és un bon aliat per la salut, i que estar disponible als altres permet viure experiències que ens poden ajudar a adaptar-nos als canvis vitals.

Un participant ens compartia una meravellosa escena d’aquestes festes, on queda reflectida aquesta ambivalència:

“Aquest any era el primer aniversari de la mort de la meva dona. No tenia ganes de celebrar, però vaig compartir una estona de joc de taula amb el meu nét, i aquella estona va ser màgica. El joc va ser com una teràpia per mi. La vida no la fa l’edat, sinó les coses que vius

Han participat de l’activitat 20 persones, destacant el paper de l’Escola com agent promotor de salut.

“L’Escola de Salut ens proporciona ànims, força i energia, quan estàs passant per moments difícils”, manifesta un participant del grup.

En aquesta línia, un dels propòsits de la interacció grupal entre els participants és generar nous vincles, de manera que l’Escola de Salut promogui fer xarxa al barri i combatre la soledat no desitjada.

Parlar d’allò intern, d’allò que ens passa, és important per poder anar coneixent els altres”.

Laura Peiró Aguarón
Psicòloga Col. 11822
Equip Clínic CIPAIS

CIPAIS participa en l’Escola de Salut de l’Esquerra de l’Eixample de la mà del Districte de l’Eixample, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, els Espais de Gent Gran, l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample, Vincles, els Centres d’Atenció Primària Borrell, Casanova, Via Roma i Universitat i totes les altres persones i entitats que hi posen el seu esforç i dedicació.
Tornar a l'inici
Secured By miniOrange