II Jornada de les Taules de Salut Mental de Barcelona. La Força de la Col·laboració
Hem participat en la Segona Jornada de les Taules de Salut Mental de Barcelona, celebrada el dijous 26 de gener al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).
La Jornada ha sigut el marc de trobada per compartir els avenços, les iniciatives, els serveis i els projectes engegats els darrers anys; i també els reptes que ens proposem abordar conjuntament.
La benvinguda ha estat a càrrec de l’Excma. Sra. Ada Colau, Alcaldessa de Barcelona. A més d’agrair a tots els equips assistencials la seva tasca, ha fet un breu repàs als avenços en l’abordatge de la Salut Mental a la ciutat, des de la creació del primer Pla de Salut Mental fins a l’actualitat. L’esforç del govern municipal continuarà en la línia de fer polítiques públiques que minimitzin les vulnerabilitats socials i afavoreixin els recursos de benestar emocional.
A la primera part de la trobada, a càrrec de la Regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, s’ha presentat el balanç del I Pla de Salut Mental 2016-2022. La Regidora ha aprofitat l’ocasió per agrair la contribució al Pla per part de les entitats que ja portàvem molts anys sembrant l’abordatge comunitari i en xarxa de la salut mental dels ciutadans. D’altra banda, s’han apuntat quin son els nous reptes pel II Pla de Salut Mental 2023-2030 amb un èmfasi especial amb la salut mental dels nostres joves.
A la segona part, se’ns ha convidat a participar en diferents taules d’intercanvi per aprofundir en l’anàlisi del context actual, compartir aprenentatges i proposar orientacions a tenir en compte en el procés d’impuls del nou Pla.
Hem participat a la taula d’intercanvi “El valor de la immediatesa”. Aquesta va ser moderada per Lourdes Amburu (COPC) i va comptar amb les presentacions dels projectes que tenen conveni amb l’Ajuntament de Barcelona:
- Fundació Salut i Persona. Joan Piñol va explicar el servei de suport telefònic adreçat al col·lectiu d’autònomes i treballadores de la llar. Hi participen psicòlegs generals sanitaris.
- Fundació Esperança i Vida. Mireia Anglès va presentar el suport emocional, sobretot per prevenció al suïcidi, via telefònica i/o per Whatsapp que es realitza mitjançant voluntaris.
- UOC. Eulàlia Hernández va detallar un estudi que estan fent, amb la col·laboració del CHM Les Corts, sobre com arribar als adolescents, és a dir, què hem de fer els serveis per poder fer arribar els nostres recursos i informació als i les joves que tenen malestar emocional.
- Teleassistència IMSS. Belén Torres va explicar el servei adreçat a les persones grans, sobretot pel que fa al suport i seguiment psicològic en situacions de solitud no desitjada.
Tot i que hi va haver poc temps pel debat, des de Cipais vam intervenir donant la nostra visió sobre “com arribar als joves”. No hem d’oblidar que aquests passen moltes hores davant la pantalla, sovint consumint continguts que els diverteixen amb l’objectiu d’evadir-se d’aquelles situacions quotidianes que els generen malestar. Per això, és important poder parlar amb ells i elles i creure en els canals que utilitzen, en aquest cas, creiem que la millor manera per arribar-hi és a través dels influencers, dels gammer i dels youtubers. Aquests són els referents que segueixen i que poden escoltar.
Finalment, les jornades van finalitzar amb la performance “El cerebro” de l’Altre Festival per part de la companyia Teatro de Pacotilla.
Per part de la nostra entitat, continua compromesa en l’elaboració i desenvolupament d’aquest II Pla de Salut Mental 2023-2030, a través de la participació en la Taula Mental del Districte de l’Eixample, entre d’altres espais comunitaris.
Margarita Garcia i Iris Roch Ardanuy